Kundaliniyoga, Yinyoga, MEM-yoga

kundalini


Jag raderar härmed hela mitt tidigare koncept vad gäller yoga. Livet och omständigheterna har fört mig till en insikt om att släppa på alla strukturer. Yoga är en mångtusenårig tradition, ett av Indiens sex filosofiska system. Jag menar inte att på något sätt förkasta den visdom som ligger i de gamla formerna av yoga. Men jag har nu sett flera exempel på att när ledaren, eller gurun går bort, blir de organisationer som uppstår efter dem väldigt rigida. Jag kan nämna många exempel, men går inte in på det här.

Många alternativa yogaformer har vuxit fram ur kundaliniyogan: Medicinsk yoga och livsyoga är ett par exempel. Jag har min egen variant – den är inte godkänd av någon institution, jag behöver inte någons samtycke – det enda jag önskar är att hjälpa till att höja min egen och andras medvetenhet genom yoga.

I mina yogapass blandar jag nu tre olika yogaformer´:
Kundaliniyoga – jag har släppt regler om intoningsmantra, använder nästan bara mantran ur andra traditioner, även kristna såsom Dona Nobis Pacem och Kyrie Eleison (Yogi Bhajan spelade själv Doris Day på sina pass). Formen ser ut som den alltid har gjort med intoning, uppvärmning, kriya, vila, mantrasångsmeditation och uttoning. Passet föregås ofta av MEM-yogaövningar. Denna kombination kan vi kalla för Yangyoga, en dynamisk form då vi jobbar mer med muskler.
Yinyoga – en lugn, djupgående yogaform utan någon direkt form. I Yinyoga jobbar vi på djupet och  framförallt med kroppens Yindelar: från naveln och nedåt. Vi jobbar med bindväv, ligament, skelett och inre organ, stretchar dessa delar under längre tid – 3-5 minuter vilket kan upplevas som ont – skönt. Då handlar det om att vara där med sin närvaro, omfamna, acceptera och lyssna in sin kropp. Mantrasång är ett självklart inslag även här. Yinyoga börjar oftast med några MEM yogaövningar relaterade till den eller de meridianer vi för tillfället balanserar.

MEMyoga – en relativt ny yogaform – med många mycket gamla redskap såsom kunskapen om meridiansystemet i relation till muskler i kroppen, astrologi, ljud, årstider, emotioner m.m.
Det handlar om att trötta ut en specifik muskel genom dynamiska övningar. Denna muskel står i sin tur i relation till en viss meridian och de konektar till varandra genom att de härbergerar en gemensam känsla. Mycket kraftfull yogaform som med fördel kan användas individuellt och som terapiform.

I mina pass använder jag även mycket musik – alltid utvald med omsorg och för att den ska passa in i vår intention. Soundhealing i form av gongar, många andra instrument och röst förekommer alltid under den långa avslappningen.

Terminsavgiften är 1300 kr för 11 gånger.

Karin Gibson
Internationellt certifierad Kundaliniyoga och meditationslärare:
Yinyogalärare, level 1
MEM-yogalärare level 1,2,3
Gongmaster och Musiklärare

Här följer ett mail från en deltagare efter sista passet denna hösttermin:

Åh vilket härligt pass det var igår.
Jag klarade att vara närvarande nästan hela tiden, vilket jag har ganska stora problem med när jag yogar hemma. När jag kom hem kände jag mig så energifylld och lycklig men samtidigt lite sorgsen…typ ”känslor all over the place” som prins Daniel sade??

Känslosam kanske är rätt ord..

Jag tvingade min man att stänga av hockeyn på tv för att jag var tvungen att dela med mig av hur jag kände??

Musiken kanske också bidrog till hur jag reagerade. Den kändes så passande igår, gick rakt in i hjärtat liksom. Tycker alltid att musiken på yogapassen är bra, men igår var det som om det var något extra. Texterna du läser känns såå lyxiga att få ta del av. Jag är verkligen glad att min dotter fått en plats på yogan så att hon också får ta del av allt detta??