SoundYoga-lärarutbildning

Anmäl ditt intresse idag!
Maila karin@gibsonmusik.se

Varmt välkommen till en omvälvande resa i dig själv, i yoga, sound, mantran och meditation!

Syftet med SoundYoga-lärarutbildningen är att knyta samman två kraftfulla metoder för hälsa och upplyftande: yoga och soundhealing – till en magnifik helhet. All autentisk yoga innehåller sound och Yogi Bhajan, som förde in kundaliniyogan till väst i slutet på 60-talet, tog också med sig gongen. Den användes redan då i meditation och avslappning som ett komplement och som upplyftande av yogapraktiken.

Den här utbildningen som omfattar 150 timmar förlagda på 6 långhelger (fredag-söndag) kommer att ge dig en unik lärarkombination av yoga och sound. Konceptet, som är att betrakta som fritt i det avseendet att man kan mixa förslag och övningar som man vill, är skapat av Karin Anand Gibson som också är huvudlärare på utbildningen. Yogaövningarna, som är inspirerade av kundaliniyoga, yinyoga och MEM-yoga, ger en härlig mix av dynamik och stillhet i varje pass. Utbildningen grundar sig på 12 olika pass (kriyas) som alla innehåller meditation, asanas, pranayamas, kroppslås och sound. Den första hälften av krian är en dynamisk avdelning och den andra hälften en stilla, mer statisk del. En utveckling av flera yogapass är under utarbetning och kommer att sammanställas som en fortbildningsdel efter avklarad certifiering.

Utbildningen startar 21-23 anuari 2022 och fortsätter sedan varannan månad (se datum nedan) under ett år. Under mellanperioderna är tanken att du som elev ska utöva yoga för egen del varje dag (mycket viktig del i yogalärarrollen), läsa och recensera en bok skriven av 1 av de 10 nutida andliga lärare som presenteras på utbildningen, studera och redovisa en speciell företeelse inom yoga/soundhealing, hålla i yogapass på hemmaplan utifrån de kriyor som ges på utbildningen. Utbildningen är öppen för alla, oavsett om du vill bli yogalärare eller bara gå den för egen del. Det enda som krävs är att du har ett gediget intresse för både yoga och sound. Du kan vara helt nybörjare i båda.

Viktiga delar i kursens utbildning är meditation och självkännedom. Vi kommer att meditera en hel del i syfte att vila i vår essens (den essens vi redan är) vilket också är en viktig del i att vara yogalärare. Självkännedom har ingenting med de gamla metoderna av självutlevelse att göra, utan handlar om att följa den starka längtan eller instinkt i oss som leder till att vi börjar ifrågasätta egot och i stället tänker, agerar och verkar från en högre dimension. Här kommer inspiration från A Course in Miracles, Mooji, Adyashanti, Ram Das med flera att genomsyra utbildningen. Vi uppehåller oss alltså mest vid nutida lärare och teachings som naturligtvis har samma kärna som de gamla yogiska filosofierna, men uttrycker sig på ett sätt som talar bättre till den nutida människan.

Vi kommer att vara i underbara Nyhyttan, ett par mil norr om Nora. Nyhyttan är ett kurortshotell med fina omgivningar och genuina byggnader och rum. Alla får eget fräscht rum med enkel hotellstandard, dusch och toalett. Tider för helgerna: Fredag 10.00-21.00, Lördag 7.00-21.00 Söndag 7.00-15.00 – sammanlagt 25 timmars undervisning, därutöver tid för raster, promenader och vila.

Helgerna 2022 är:
21-23 januari
18-20 mars
27-29 maj
18-21 augusti
27-30 oktober
15-18 december


Pris: 30 000 kr inkl moms Du kan antingen betala hela avgiften på en gång och få 2000 kr i rabatt – 28000 kr. Eller så kan du välja att betala en månad före varje kurstillfälle och då betala 5000 kr. Mat och logi, hotellstandard med egen dusch och toalett, tillkommer med sammanlagt 2190 kr per helg (mat 7 mål 1000 kr, boende 2 nätter 1190). Ett annat sätt att uttrycka det på är att hela utbildningen kostar 43 140 kr inklusive mat och boende. Kursmaterial/manualer ingår.

Tillräckligt antal deltagare:
10 stycken behövs för att utbildningen ska bli av. Om du har betalat in kursavgift och utbildningen av någon anledning inte blir av, får du garanterat tillbaka alla pengar inklusive anmälningsavgift. Anmälningsavgift, 2000 kr ska vara inne 2 månader före kursstart. Resterande belopp senast 1 månad innan kurstillfälle. Om du sedan hoppar av får du fram till 14 dagar innan kurstillfälle tillbaka kursavgiften minus anmälningsavgiften. Därefter behöver du ett läkarintyg som visar att du är sjuk och inte kan närvara för att du ska få resterande pengar tillbaka.

Certifiering: När du har genomfört hela utbildningen, dvs deltagit vid alla 6 kurstillfällena får du certifikat utfärdat av Karin Anand Gibson, skaparen av SoundYogalärarutbildningen. Du måste alltså delta i alla 6 tillfällen för att få godkänt. Blir du sjuk, kan det finnas möjlighet till självstudier med redovisning (om det är möjligt beroende på tema) eller så kan du ta igen nästkommande år, då en ny kull lärare utbildas. Läs mer om certifiering nedan.

Vad är skillnaden mellan diplomering och certifiering och vad ges på SoundYogalärarutbildningen?
SoundYogalärarutbildningen ger certifiering efter avslutad utbildning. Ett diplom delas ut efter en genomgången kurs för att visa att eleven har deltagit under aktuella kursdagar. Ett certifikat ges efter genomgången utbildning, då eleven på olika sätt – genom praktiska och teoretiska prov – har redovisat att han/hon har förstått och tillgodogjort sig utbildningens innehåll. Det innebär att eleven bland annat har: * godkänts på en skriftlig tentamen * gjort ett fördjupningsarbete inom området yoga/sound * läst och redovisat delvis valfri litteratur inom det andliga gebitet * gjort de hemuppgifter som givits under kursens gång * visat att han/hon är väl förtrogen med asana – och pranayamapraktik samt vet hur de säkert utförs * har deltagit till 100% under alla kurshelger * visat att han/hon behärskar att ge ljudbad/avslappning * genomfört soundyogapass med en grupp, både på hemmaplan och på utbildningen och därtill använt sig av gongar, skålar, röst och andra ljudkällor.

Det finns en stor branschorganisation som heter Yoga Alliance, som tillhandahåller kriterier och riktlinjer för certifiering av yogalärare – för att främja en hög nivå. Flera utbildningar ställer sig dock utanför deras inflytande ( så även SoundYogalärarutbildningen), bl.a. för att det inte finns något rimligt sätt att utforma och genomföra en central standard som gör de många olika traditionerna och formerna av yoga rättvisa. De enda genomförbara kontrollerna av standarden för en lärarutbildning är de som utbildaren/utbildarna själva etablerar. Här är naturligtvis vissa kriterier för en kvalitetssäkrad utbildning huvudsakliga: kompetens, innehåll och utförande.

Hur kan en hög kvalité främjas på en utbildning? Det måste naturligtvis i första hand komma från utbildaren/utbildarna själva genom den läroplan som skapas och följs, genom utbildarnas egna erfarenheter, kompetenser och förmåga att förmedla och genomföra utbildningens innehåll. SoundYogan är en utbildning utformad av Karin Anand Gibson. Den grundar sig på hennes gedigna erfarenheter av läraryrket sedan snart 50 år tillbaka, på hennes 16 åriga dagliga yogapraktik och yogalärarroll, på hennes livslånga hängivenhet till musik, hennes professionella roll som musiklärare och grundskollärare, på hennes gongmaster och ljudterapiutbildningar, hennes stora och mångåriga erfarenhet av att utbilda både grundskollärare och de senaste 9 åren yogalärare i 16 – dagarskursen The Healing Power of Sound.

Karin Anand är kundaliniyogalärare, yinyogalärare, MEM-yogalärare och gongyogalärare med en del erfarenheter av Hathayoga och Vinyasa flow. I de delar av utbildningen som Karin Anand Gibson inte har formell kompetens, t.ex. västerländsk anatomi, forskning och kommunikation träder gästföreläsare in. Detta är en gedigen och garanterat kvalitetssäkrad utbildning som definitivt står sig i konkurrens med andra yogalärarutbildningar i Sverige. Och vi är stolta över att Shaktienergin, den feminina lärarkompetensen är den som kommer att förmedla kunskapen, visdomen, yogan, musiken, soundhealingen, kommunikationen, anatomin och filosofin på denna unika utbildning.

Karin Anand Gibson är utbildad Lågstadielärare och Musiklärare, lärarhögskolan i Umeå och Kalmar. Kundaliniyogalärare certifierad av Bahimat Singh och Wiveka Hjalmarsson, Yinyogalärare steg 1certifierad av Magdalena Mec Weld, MEM-gongyogalärare certifierad av Tom o Abby Soltron Gongmästare, 2 diplom av Don Conreaux, Gongyogalärare 3 diplom av Mehtab Benton. Karin har under många år skapat och hållit i soundhealingutbildningen The Healing Power of Sound i 3 steg. Hundratals människor har vid det här laget gått hennes mycket uppskattade utbildningar på Nyhyttans kurort.

Några kommentarer från den första helgen i januari 2020:
”Tack Anand ? som jag skrev tidigare så överträffar helgen alla förväntningar. Fantastisk helg stor inspiration och massor av kunskap. Jag jobbar på med SoundYogapass nr 1 samt chantar och sjunger så mycket jag bara kan och hinner. Sjunger den fina ”Jag är en annan du” Gongar. Läser, Funderar. Hund och katt är smått förskrämda såååå mycket ljud överallt. Har matte blivit tokig? ser fram mot nästa helg!!! Kramar”

”Vill börja med att tacka dig för helgen och att du har gjort det möjligt att vi kan följa soundyoga utbildningen. Jag upplever dig som en väldigt kunnig, grundlig, generös och hängiven lärare. Tänk bara på ditt kompendium. Många utbildningar har jag följt men ditt kompendium slår allt. Så genomarbetat, strukturerat och pedagogiskt. Så Karin/Anand, tack för helgen som har varit och jag ser fram emot helgerna som kommer. Kan du tacka Nette och hennes man också för den kärleksfull tillagade maten.”

”Hjärtligt Tack kära Anand för en underbar helg. Jag har inte ord nog för min stora tacksamhet för att du kom i min väg och hur vårt universum supportar oss på olika vis <3. Jag har lovat mig själv att förvalta den här möjligheten och göra mitt allra bästa att ta tillvara den och allt som kommer till mig genom allt detta vackra som du förmedlar till oss. Känner en sådan KÄRLEK till dig , livet, mig och vår nybildade underbara andliga familj <3 In Lakesh”

Ulrika Olausson doktorerade 2005 i medie- och kommunikationsvetenskap och är sedan 2013 professor i detta ämne. Hon är sedan många år internationellt etablerad som forskare med särskild expertis i komplexiteten i mänsklig kommunikation och är ofta anlitad som föreläsare i olika sammanhang. I Ulrikas del av utbildningen ska vi närma oss ”medveten kommunikation” som är förankrad i djup närvaro, inre stillhet och lyssnande snarare än i argumentation och vilja att få ”rätt”. Målet med den medvetna kommunikationen är att skapa tillitsfulla, harmoniska relationer och en upplevelse av helhet – att hänga samman med varandra och med omgivningen. Ulrika kommer att vara gästlärare under utbildningen och förutom kommunikationsbiten hålla i bl.a. basal västerländsk anatomi. www.yogawork.se

Carina Henningsson, läkare som arbetar med hälsa ur ett holistiskt perspektiv, med bl.a. medicinsk yoga, frigörande dans och Sound Healing som verktyg. Hon håller kurser och föreläsningar med bl.a. tema hormoner. Kvinnohälsa är ett område som Carina brinner extra mycket för och hon har hjälpt många kvinnor i klimakteriet och med utmattningssyndrom tillbaka till ett gott mående. Carina kommer att vara gästlärare under utbildningen och hålla i ämnet hormoner.

Evita Indra Johles Evita Indra är i grunden utbildad informatör, hälspedagog, diplomerad shiatsuterapeut, licensierad yogainstruktör i Viryayoga,Yinyoga och under utbildning i SoundYoga. Hon har en lång och bred träningsbakgrund, men sedan 20 år tillbaka har yogan tagit en central plats i hennes yrke och liv. Biomekanik Denna föreläsning ska handla om biomekanik som beskriver rörelselära. Biomekanik handlar egentligen inte bara om rörelserna i yoga utan all fysisk träning. Vi vill ha en så hälsosam yoga som möjligt, undvika skador och slitage som det lätt blir om man upprepade gånger belastar fel. Det i sin tur påverkar livskraften. Vi har alla en tendens att vara antingen för stabila eller för expansiva – det intressanta är att hitta en jämvikt här. Det gör vi genom att först aktivera något som kallas för muskulär energi och även något som kallas organisk energi. Under denna föreläsning går vi förutom detta igenom de 5 grundprinciperna i biomekaniken som också handlar om att balansera kroppens leder. Det vi gör med fötterna påverkar kroppen hela vägen upp till nacken. När vi jobbar med biomekaniken i yogaträningen, så är alltid den första principen att öppna upp för det sublima.

Vad är SoundYoga
Soundyoga är en yogaform skapad och utvecklad av Karin Anand Gibson. Eftersom Karin är kundaliniyogalärare och Yinyogalärare är övningarna i SoundYogan i mångt och mycket hämtade ur de traditionerna, men även andra typer av yoga har inspirerat henne i sammansättningen av de 12 SoundYogapassen: MEM-yoga, Hatayoga och Vinyasa flow. Varje kriya består av en guidad meditation, en pranayam, en uppvärmningsdel, en dynamisk del, en statisk del, avslappning och mantrasång. Sound, i form av inspelad musik, live i form av gongar, skålar, röst, shrutibox och många olika instrument ingår i varje pass. Det förstärker effekterna av övningarna och hjälper till att tränga igenom/sticka hål på de lager av existens som vi upplever livet genom. Att använda sound, röst och musik kan också hjälpa till att släppa på energimässiga blockeringar, så att prana får flöda fritt och påverka utförandet och effekterna av yogan. De 12 kriyorna har olika syften och teman och påverkar kropp, sinne och själ på olika sätt.

Kriyorna är:
Soundyogapass 1 En mjuk och smidig kropp
Soundyogapass 2 Flöde mellan himmel och jord
Soundyogapass 3 Stillhet och Närvaro 
Soundyogapass 4 Njur – och Urinblåsemeridianerna
Soundyogapass 5 Chakrasystemet
Soundyogapass 6 Öppna ditt Hjärta
Soundyogapass 7 Befria Halsen
Soundyogapass 8 De fem elementen
Soundyogapass 9 Kraft och styrka
Soundyogapass 10 Energi och Återhämtning
Soundyogapass 11 Grundad i Jag Är
SoundYogapass 12 Rörelse Förändring och Flöde

Som i all yoga rekommenderas en längre praktik av en kriya för att dess fördelar ska integreras i kroppen och sinnet och visa resultat. Som lärare rekommenderas du också att använda samma pass minst två gånger i grupp innan du går vidare. Första gången kan övningarna vara helt nya för eleven och effekterna kanske inte märks lika tydligt när fokus ligger på att titta, se och lära. Slutna ögon rekommenderas när övningarna har ”satt sig” i kroppen. Känn dig fri att använda passen hur du vill, byta ut musik och mantran om du känner för det. Det här är inget koncept som måste hållas i sin form för att kallas SoundYoga. Självklart finns det dock en tanke bakom varje kriya och inte bara en tanke, utan en egen erfarenhet och upplevelse av effekterna av de 12 olika sammansättningarna av pass. Dock kanske du och dina elever har en annan upplevelse, så känn dig fri att göra det som passar dig med SoundYoga.

Kommentarer till passen: Alla pass är i stort sett uppbyggda på samma sätt (med ett par undantag), nämligen med en dynamisk del och en statisk del. Du kan välja att bara göra en av dem (uppvärmningsövningarna rekommenderas ändå alltid), men det optimala är att båda delarna ingår. En annan variant, om man inte har så mycket tid, är att välja 2-3 övningar från den dynamsiska delen och 2-3 övningar från den statiska delen. I de första tre passen används rytmisk musik i den dynamiska delen. Det går naturligtvis lika bra att göra övningarna utan och i sin egen rytm. Under mina år som yogalärare har jag alltid använt musik i passen och att röra sig rytmiskt i yogan uppskattas av det stora flertalet. Men andra föredrar att röra sig och andas i sin egen rytm, det är helt OK. Det finns många fördelar med att andas tillsammans: vi fokuserar på andningen, vi känner union med dem vi andas tillsammans med genom att vi andas som en enda stor lunga. Andningen, koordinerad med rörelsen och rytmen, skapar en enhetlig rörelse, en samstämmighet, en aliering eller man kanske skulle kunna säga entrainment (anpassning). Det i sin tur skapar ett flöde i rörelse, rytm, andning och prana som inte bara gynnar den enskilde, utan hela gruppen.Det är dock inget måste, känner du för att utföra asanan i din egen takt och andningsrytm, så gör det. Under utbildningstiden kommer vi att fördjupa oss i olika nutida andliga lärare. Hemuppgifter ges vid varje tillfälle i syfte att växa i medvetenhet. Varje kurstillfälle innebär också personligt växande, eller kanske rättare sagt, personligt minskande.

Under utbildningstiden kommer vi att fördjupa oss i olika nutida andliga lärare. Hemuppgifter ges vid varje tillfälle i syfte att växa i medvetenhet. Varje kurstillfälle innebär också personligt växande, eller kanske rättare sagt, personligt minskande.

Några fler kommentarer från första helgen:
”Tack käraste Anand ❤️ Tack för din energi, tack för ditt engagemang , tack för din kunskap som du delar , tack för din lyhördhet, tack för din flexibilitet , tack för ditt inkännande , tack för din vakenhet och uppmärksamhet , tack för din hjärtlighet , tack för din kär-lek, tack för att du finns. ❤️ Och tack för bifogat kort på mina första trevande försök med gongen.! Så fint upplägg på kursen som du har jobbat enormt med!! Så fint med ett kompendium! Åh Anand , jag får ju äran att fortsätta träffa dig regelbundet detta år, nu kör vi”

❤️” ”Tack, med din hjälp växer en bättre jag fram. Är fortfarande stel och öm, sjunger mantra, sitter med malan varje rast på jobb. Känns så skönt. Har enbart tagit korta pass, de sitter inte riktigt än men det går på rätt håll. Sjunger Mantra och tränar på ordlista. Tack för all fantastisk energi”

Helg 1
Kroppsställningar till pass 1 och 2
Två soundyogapass
Yogansk bakgrund-historik
Kundaliniyoga som inspiration
Pranayamas Kroppslås
Rörelseapparaten
Gong-heldag
Yogisk livsstil
Mantran – teori och praktik
Självkännedom/Meditation: Tolle, Thich Nhat Hahn
Ceremoni
Föreläsare, Evita Indra Johles, Biomekanik

Helg 2
Kroppsställningar till pass 3 och 4
Två soundyogapass
Kinesisk medicin, bakgrund
Yinyoga som inspiration
MEM-yoga
Meridiansystemet Fascia
Muskler
Skålar-heldag/Solfeggio
Mantran
Självkännedom/Meditation: Mooji, Tao Te Ching
Ceremoni
Föreläsare, Karien Atma De Rond, TCM

Helg 3
Kroppsställningar till pass 5-6
Två soundyogapass
Yogisk anatomi/Chakrasystemet-verklighet eller metafor
Fem koshas
Mudras
Gongyoga – asanas, pranayamas
Mantran
Genomgång av elevarbeten
Självkännedom/Meditation: Ram Das, Osho
Ceremoni
Föreläsare, Carina Henningsson, Hormonsystemet

Helg 4
Kroppsställningar pass 7-8
Två soundyogapass
De fem elementen
Halscentrat
Gongtekniker för de 5 elementen
Mudras för de fem elementen
Gongyoga – Manamaya kosha
Rösten
Elevhållna pass
Mantran för de fem elementen
Nervsystemet och Körtelsystemet
Självkännedom/Meditation: Adyashanti, Gangaji
Gästföreläsare: Ulrika Oausson, Kommunikation
Ceremoni

Helg 5
Kroppsställningar pass 9-10
Två soundyogapass
Vårt kraftcentrum
Solmantran
Elevhållna pass
Gongbad
Grupparbeten
Respirationssystemet
Självkännedom/Meditation: A Course in Miracles
Ceremoni

Helg 6
Kroppsställningar pass 11-12
Två SoundYogapass
Yogalärarrollen
Redovisning av elevarbeten
Mantrasång och cirkeldans
Yogisk massage
Certifiering
Ceremoni